SON EKLENENLER

TÜSİAD Başkanı Kaslowski: Gelir dağılımındaki adaletsizlik artıyor

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi’nde konuşan, TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski “Uzun zamandır büyümemiz sürdürülebilirlikten uzak, gelir dağılımındaki adaletsizlik artıyor” dedi.
18 Haziran 2021 05:52

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da sıkı para politikasının bir süre daha devam etmesi gerektiğini vurguladı.

TÜSİAD Başkanı Kaslowski, Türkiye ekonomisine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, “Uzun zamandır büyümemiz sürdürülebilirlikten uzak. Enflasyonu düşürme hedefinde uzlaşamamamız fiyat istikrarını engelliyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik artıyor. Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu kurumsuzlaşmadır” dedi.

Kaslowski, FED’in aldığı kararın ise TL’nin küresel oynaklıkta ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğini vurguladı.

SIKI PARA POLİTİKASI SÜRMELİ

Çevrim içi olarak yayımlanan toplantıda konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da İş dünyasının yüksek enflasyon, TL’nin eriyen değeri ve tüm bunların sonucu olan yüksek faizlerden dertli olduğunu ifade etti. Özilhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geleceğe dönük yapılan hesaplar tutmuyor, yüklü kredi borçlarının geri ödenme zorlukları iş insanlarını düşündürüyor. Para politikası enflasyonla mücadele hedefi doğrultusunda öngörülebilir biçimde uygulanabilmiş olsaydı TL’nin değerini korumak, enflasyonu ve faiz oranlarını daha düşük tutmak mümkün olabilirdi. Enflasyonla mücadelede işimiz kolay değil; TL’nin değeri ve enflasyon küresel gelişmelerden etkileniyor, dünyada hammadde ve lojistik maliyetleri artıyor ve enflasyonist işaretler görülüyor. Enflasyonun seyrine bağlı olarak gelişmiş ülkelerin para politikasını sıkılaştırmalarının gündeme gelebileceği bir döneme giriyoruz, bu da enflasyonla mücadele için bizim de para politikasında sıkılığa bir süre daha devam etmemizi gerektirebilir.”

ÇİFTÇİ GELECEĞE KAYGIYLA BAKIYOR

Özilhan, yüksek dolaylı vergilerin hayat pahalılığına sebep olduğunu, ağır vergilerin vatandaşı ezdiğini ve fakirleşmesine sebep olduğunu vurguladı.

Özilhan, iklim ve tarım konusunda da çiftçilik yapmanın kumar oynamaya dönüştüğünü, iklim değişikliğinin etkilerini tarımda görmeye başladıklarını dile getirdi. “Son günlerde Marmara’da ortaya çıkan müsilaj hepimizi kaygılandırıyor” diyen Özilhan, çevreci büyümenin ütopik bir yaklaşım olmadığının altını çizdi.

Özilhan şöyle konuştu: “Mazot, gübre, tohum ve ilaç fiyatları hızla yükselirken, kredi kullanarak bin bir umutla ekilen ürünleri kuraklık vurduğundan çiftçi geleceğe umutla değil, kaygıyla bakıyor. Oysaki tarım ve hayvancılık ülkemizin en stratejik alanlarından birisi. Bu alanda da iklim değişikliğini dikkate alan politikaları acilen uygulamaya geçmemiz gerekiyor.”

Kaynak:BLUMBERGHT

SENDİKA BÜLTENİ SAYFASINI
YORUMUNUZU YAZIN ...
Farklı olanı seçin:
# # # # # #
SON EKLENEN HABERLER