Soma davasında karar açıklandı.

Soma davasında karar: 301 madencinin öldüğü katliamda patronun cezası yalnızca 20 yıl
16 Haziran 2021 12:00

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasında, patron Can Gürkan'a yalnızca 20 yıl hapis cezası verildi.301 işçinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı davasında karar açıklandı. Yeniden görülen davada, "Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma" suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'a 20 yıl hapis cezası verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat ederken, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 301 madencinin ölümüyle ilgili dava haklarında verilen kararların Yargıtay 12. Ceza Dairesi tarafından bozulması üzerine Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’in Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

Duruşma öncesi yaşamını yitiren madencilerin aileleri, avukatlar, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel ile çok sayıda sendika ve siyasi parti yöneticileri Akhisar İstasyon Meydanı’nda bir araya gelerek adliye önüne yürüyüş gerçekleştirdi. “Unutmadık, unutmayacağız” ve yaşamını yitiren 301 madencinin isminin yazıldığı pankart açıldı. Sık sık  “Soma’nın körümü katilleri yakacak”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak” “Soma’yı unutma, unutturma”, “AKP halka hesap verecek” sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası duruşmanın görüleceği salona geçildi. Duruşma kimlik tespiti ardından başladı. Mahkeme heyetinin karar vereceğini söylemesi üzerine aileler ve heyet arasında gerginlik yaşandı. Bazı aileler duruşma salonunda fenalık geçirerken, polis duruşma salonunda bariyer kurdu.

Kararını açıklayan mahkeme, Can Gürkan'a 20 yıl hapis cezası verildi. Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Evinç beraat ederken, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu ise 12 yıl 6 ay hapis cezalarına çarptırıldı.

Kaynak:haber merkezi