Son Eklenen Haberler

Enflasyon durmuyor! Şubat ayı ilk rakamı geldi

Şubat ayı ilk enflasyon rakamı yine yüksek geldi! İTO şubat ayı İstanbul için enflasyon rakamlarını açıkladı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) her ayın 1. günü İstanbul için enflasyon rakamlarını açıklıyor.
01 Mart 2021 15:07

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat 2021 fiyat indeksleri’ni açıkladı.

İTO verilerine göre, İstanbul'da şubat ayında bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1.48, toptan fiyatlar yüzde 0.36 arttı. Kentte, şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla perakende fiyatlar yüzde 15,45, toptan fiyatlar yüzde 16,15 artış kaydetti. İşte detaylar...

ENFLASYON% 15'İ AŞTI

İTO verilerine göre, İstanbul'da şubatta geçen yılın aynı ayına kıyasla perakende fiyatlar yüzde 15,45, toptan fiyatlar yüzde 16,15 arttı. İstanbul Ticaret Odası (İTO) her ayın 1. günü İstanbul için enflasyon rakamlarını açıklıyor.

AYLIK% 1,48 ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ

İstanbul'da şubatta, bir önceki aya kıyasla perakende fiyatlar yüzde 1,48, toptan fiyatlar yüzde 0,36 arttı. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı verilerine göre, Şubat 2021 itibarıyla İstanbul'da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme indeksi aylık yüzde 1,48 arttı.

Bu dönemde toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 0,36 yükseliş kaydetti. Söz konusu verilere yıllık bazda bakıldığında ise perakende fiyatlarda yüzde 15,45, toptan fiyatlar yüzde 16,15 artış kaydetti.

TÜİK 3 MART ÇARŞAMBA GÜNÜ AÇIKLAYACAK

TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını 3 Mart Çarşamba günü saat 10:00'da açıklayacak. Rakamlar İstanbul enflasyon rakamlarına yakın gelirse memur ve memur emeklileri için yılın ikinci ayı ayı olan şubat ayı itibariyle enflasyon farık oluşacak. Memurlar 2021 yılı ilk altı aylık dönemi için toplu sözleşme gereği sadece yüzde 3 zam aldılar. Enflasyon bu rakamı aşarsa aşan kısmı için enflasyon farkı verilecek.

OCAK AYI RAKAMLARI

2021 yılının ilk enflasyon rakamları beklentilerin üzerinde gelmiş; Aylık bazda TÜFE Ocak ayında yüzde 1,68, Yİ-ÜFE yüzde 2,66 artış göstermişti.

Sektörel bazda değişim oranları

Peraken fiyatlar şubat ayında bir önceki aya göre, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 3, konut harcamalarında yüzde 2,35, gıda harcamalarında yüzde 1,69, giyim harcamalarında yüzde 0,37, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,08 arttı.

Bu dönemde kültür eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 0,03, ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 0,02 azalan perakende fiyatlar, diğer harcamalar grubunda değişim göstermedi.

Toptan fiyatlar ise şubatta bir önceki aya göre, madenler grubunda yüzde 6,09, kimyevi maddeler grubunda yüzde 4,33, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 2,04, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 0,49, mensucat grubunda yüzde 0,19, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 0,04 artış kaydederken, gıda maddeleri grubunda yüzde 0,94, azalış görüldü.

SGKREHBERİ